Rok v Domově pro seniory sv. Jana Pavla II.
11. prosince 2020 Rurika B

Rok v Domově pro seniory sv. Jana Pavla II.

Rok v Domově pro seniory sv. Jana Pavla II.

Do roku 2020 jsme počátkem ledna hleděli s nadšením a očekáváním, co nového nás v tomto roce s magickým letopočtem čeká. Začali jsme tradičně Tříkrálovou sbírkou. Ještě jednou bychom rádi poděkovali všem štědrým dárcům.

Další plánované akce nám přerušilo preventivní omezení provozu, ke kterému došlo díky nepříznivé epidemiologické situaci. Naši klienti patří do nejrizikovější skupiny, proto bylo potřeba přistoupit k zákazu návštěv. Tato situace byla velice náročná hlavně pro klienty, kteří takřka na tři měsíce byli v kontaktu se svými blízkými pouze díky moderním komunikačním technologiím.  Byl uskutečněn první Skype hovor v dějinách našeho Domova. Klienti byli šťastní, že mohou své drahé nejenom slyšet, ale i vidět. Během tohoto období jsme se zapojili do celostátní akce nazvané kamínkování.  Všichni jsme s napětím očekávali, kam se naše malované kamínky dostanou. K velké radosti jsme dostali zprávy, že se naše kamínky našly v různých koutech republiky.

Jaro jsme přivítali s novými mobilními záhonky, čímž jsme celé léto i podzim mohli konzumovat vlastní bylinky, jahody i cukety a dýně. Také nám na zahradu přibyl skleník. Už plánujeme, co budeme příští rok pěstovat. Tyto zahradnické akce jsou určeny k rozptýlení a aktivizaci klientů a samozřejmě i k obohacení jídelníčku.

V létě se preventivní opatření uvolnilo, a tak jsme začali realizovat všechny plány, které předtím bylo potřeba pozdržet. Byla vyměněna 3 lůžka za nová, modernější a bezpečnější. Pro potřeby klientů jsme dostali darem prostřednictvím Charity ČR oxygenátor, což je přístroj, který je určen nemocným s chronickou dechovou nedostatečností ke zlepšení kvality dýchání. Velkou akcí bylo pořízení přístroje k dekontaminaci použitých inkontinenčních pomůcek Medivak MV6, který umožňuje bezpečně odstranit infekční vlastnosti odpadu přímo v našem zařízení. Tento přístroj byl pořízen za významného přispění investiční dotace Plzeňského kraje. Během léta se podařilo vymalovat všech osm pokojů klientů, na podzim jsme ještě stihli vymalovat i chodby. Také nás opustila pračka. Pro naše zařízení, ve kterém se pere i třikrát denně, to byla obrovská komplikace. Nyní již pereme ekonomicky, šetrně i ekologicky v nové pračce a máme i novou sušičku. S jejich nákupem pomohla firma DATART, za což děkujeme.

Díky Městu Stříbru je vyřešen i problém se zatékající střechou. V rychlé akci byla vyměněna kompletně střešní krytina a obnoveno zateplení střechy, které bylo hned znát. Za tento počin jsme moc vděčni a děkujeme.

A protože nejen prací živ je člověk, v létě jsme užívali i kulturních akcí. Seniorům přijela z Prahy zazpívat Bára Hrzánová se svou kapelou, známé písně zazpíval soubor Divadla Slunečnice z Brna a přijel i pan Jiří Blábolil s harmonikou. Po ukončení preventivního opatření také mohly být opět slouženy pravidelné bohoslužby celebrované páterem Barhoněm. Vzácnou návštěvou byl příjezd emeritního biskupa Františka Radkovského. S klienty strávil celé dopoledne, během kterého spolu besedovali, zpívali i žertovali.

Bohužel příchodem září se opět zhoršila epidemiologická situace v České republice a znovu bylo nutno přistoupit k preventivnímu uzavření Domova. Protože je třeba pravidelně testovat na virus Covid 19 všechny zaměstnance, byl zakoupen přístroj, k provádění POC antigenních testů.  Tento přístroj umí testovat i jiné parametry a tím se z něj i do budoucna stává cenný pomocník.  Rok 2020 nám rychle uběhl. Byl úplně jiný než všechny roky, které pamatujeme. Opět hledíme plni naděje a očekávání do roku 2021 a zároveň vám touto cestou přejeme klidné prožití svátečních dnů a do nového roku hodně zdraví štěstí lásky a porozumění